Dzień dobry wszystkim!
Dziś na Świętokrzyskim Szlaku Kulinarnym zapraszam do Woli Żyznej koło Szydłowa, do gospodarstwa Manufaktura Anety. Szydłów i okolice to polskie zagłębie śliwkowe i to ten owoc jest głównym bohaterem naszej kulinarnej wyprawy. Gospodarze Manufaktury specjalizują się w przetworach z owoców i warzyw a zwłaszcza śliwek z własnych sadów. Wizytówką tego miejsca są powidła śliwkowe przygotowywane z przepisu babci gospodyni, która smażyła je bez substancji słodzących i konserwujących. Drugim sztandarowym wyrobem są śliwki suszone, które zachwycają swoim smakiem nie tylko krajowych konsumentów, ale również rynki zagraniczne. Komisja Europejska wpisała je do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych. W ofercie znajduje się również szeroki wachlarz soków naturalnych ,którymi od lat zachwycają się najwięksi smakosze. Turyści mogą odwiedzać Manufakturę Anety od lipca do listopada (po pierwszych zbiorach owoców). Bardzo ciekawym przeżyciem jest pokaz suszenia śliwek metodą staropolską w tradycyjnej suszarni ziemnej zwanej laską. Jak to na Świętokrzyskim Szlaku Kulinarnym bywa, wszystkich specjałów można na miejscu skosztować:)))
Kontakt:
Manufaktura Anety Gospodarstwo Sadownicze A. K Grochowscy, Wola Żyzna 78,
Aneta Grochowska tel. 723615727, manufaktura.anety@gmail.com