Świętokrzyski Szlak Kulinarny – Olejarnia Zagłoby.

Dzień dobry wszystkim!

Sporo było o świętokrzyskich winach, więc teraz opowiem Wam  o oleju naturalnym wytwarzanym w Olejarni Zagłoby  w Mikułowicach koło Buska -Zdroju. Zresztą wino, olej i pan Zagłoba kojarzą się z historią opisaną przez Henryka Sienkiewicza w „Potopie”. Pan Zagłoba twierdził, że aby być mądrym należy jeść siemię konopne w którym „oleum” się znajduje, ale aby mogło ono dotrzeć z brzucha  do głowy i dać mądrość, konieczne było picie wina, które naturalnie idąc do głowy zabrałoby tam również olej… To motto przyświeca właścicielom Olejarni Zagłoby, gdzie odtwarzany jest proces tłoczenia oleju jaki miał miejsce na polskiej wsi 150 lat temu. W ofercie jest 15 rodzajów oleju, które  przy pomocy gospodarzy sami możemy sobie wytłoczyć w ręcznej prasie. Wszystkie oleje są nierafinowane i niefiltrowane, przez co zachowują właściwości zdrowotne, oryginalny smak i zapach. Słyszeliście kiedyś o oleju rydzowym, z ostropestu czy musztardowym? Nie? Zapraszamy do Olejarni Zagłoby! Oprócz olejów i win regionalnych można tu spróbować  naturalnych serów oraz prawdziwy miód pitny – trójniak! Zapraszamy do Mikułowic, zapraszamy w świętokrzyskie!

Kontakt: Olejarnia Zagłoby, Mikułowice 336, 28-100 Busko-Zdrój, e-mail:olejarniazagloby@gmail.com, tel. 791632390, Olejarnia Zagłoby – Strona główna | Facebook

przewodnik świętokrzyskie przewodnik świętokrzyski przewodnik świętokrzyski przewodnik świętokrzyskie kajaki Nida

Facebook